BOVENTOONZINGEN

 

Boventoonzingen en Stemwerk
De heilzame werking van zingen en lichaamsklank

Het boventoonzingen bestaat al eeuwen lang en komt in vele vormen en stijlen over de hele wereld voor. Buiten dat zingen plezier geeft, was het van oudsher ook een manier om hoofd en hart op elkaar af te stemmen.

Erik
Door boventoonzang kunnen we op een heel subtiel niveau ervaren hoe klank op lichaam en geest inwerkt. De boventoonzang is er op gericht de resonantieruimten in het lichaam bewust te worden en te verruimen.

Door het zingen van de boventoonscala worden lichaam en geest in volledige harmonie gebracht. Dan worden we als "instrument" goed gestemd.
Zo zijn in bijvoorbeeld Gregoriaanse gezangen en mantra's de boventonen de helende invloed die van deze kerkzang uitgaat.

omhoog

Wat zijn boventonen?

Boventonen geven je stem "kleur". Klankkleur.
Iedereen is in staat deze techniek te leren, waarbij tijdens het zingen van een grondtoon, de boventonen als fluitachtige klanken mee-resoneren. Je doet hiermee een nieuwe muzikale ervaring op en tegelijk werkt het boventoon-zingen als een klankmassage voor dieper gelegen lichaamsdelen. De ademhaling wordt geoptimaliseerd en de celstructuur wordt geordend en geharmoniseerd. Vitaliteit, levensvreugde en de zelfhelende vermogens zullen toenemen. Het bezig zijn met stemklank ontplooit de gehele persoon, lichamelijk, geestelijk, de ziel en sociaal. Zo kun je met je eigen stem gebieden binnen jezelf leren ontdekken waar je nog niet eerder geweest bent.

omhoog

De lessen
In de lessen wordt aandacht gegeven aan:

  • Boventonen leren horen en zingen
  • Zingen van stem-improvisaties met de Tanpura
  • Eigenklank- en lichaamswaarneming (oef. met klankschalen)
  • Resonantieruimten en hun verwante klinkers
  • Mantra's en liederen van de ziel
  • Klank in relatie tot ons lichaam (Chakra's)
  • Ontvangen en geven van klank (afstemmen en intunen)
  • Tonen, melodieën, ritmes en de psyche
  • Energetische kracht van klank (klank in relatie tot structuur en vorm)
  • Adem en lichaamswerk vanuit de Tibetaanse Kum Nye

Klik hier om je op te geven en/of meer informatie aan te vragen.

omhoog

 

Boventoonzang Intensives

Twee maal per jaar start er in KlankKleur een Boventoon Intensivegroep. Deze groepen zijn niet groter dan 14 deelnemers. De cursus omvat 3 weekenden van vrijdags 10.00 uur t/m zaterdags 17.00 uur.

Deze intensives zijn bedoeld voor mensen die op basis van zelfervaring de eigen zangstem voor psychische en fysieke balance voor zichzelf en anderen willen leren gebruiken.

Kosten € 385,- incl lunches en lesmateriaal.

Je krijgt het lesmateriaal in een uitgebreide reader en een geoefende stem is niet vereist.
Kijk bij de Agenda voor de volgende startdata of geef je op en/of vraag om meer informatie.

omhoog

Een Boventoondag of Boventoonzang-weekend

Als kennismaking of als aanloop op een langere cursus, zullen we op deze dagen,
langs diverse wegen en via samenzang, veel mogelijkheden van je stem, adem en innerlijke resonantie leren ontdekken. Een boventoondag of -weekend kan desgewenst ook op lokatie worden gegeven en is te combineren met een voorafgaand of aansluitend meditatief concert of concert/lezing.

Kosten € 70,- per dag inclusidef lunch.

Zie ook de Agenda voor actuele informatie of geef je op en/of vraag om meer informatie.

omhoog

ZOMER - 3 DAAGSE: "DE WEG VAN JE STEM" Workshop Boventoon-zingen en Stemwerk

Omgeven door natuur en stilte zullen we deze drie dagen op vele manieren de wegen van onze stem, adem en de klanken van boventonen verkennen.

's Morgens beginnen we met een dagelijkse adem- en klankmeditatie. Daarna doen we oefeningen om vertrouwd te raken met ons lichaam en haar innerlijke resonantie. Via boventoonzang en stemimprovisaties leer je de mogelijkheden en klankkleuren van je eigen 'instrument' bewust te worden en te ontplooien.

De boventonen nodigen ons hierbij uit op een nieuwe manier naar onszelf en anderen te luisteren. 's Avonds bestaat het programma uit mantra-zingen, Zen-spelen, zingen met de tanpura, en het luisteren naar gong en klankschalen. Voor deze zomer-workshop is geen ge­schoolde stem nodig. Het genieten staat deze dagen centraal.

DATUM:
LESTIJDEN: 9.00-13.00 en 20.00-22.00 Opgave via: info@klankkleur.nl of via Tel.nr: 06.20288640

omhoog

Individuele lessen
Stemexploratie en Boventoonzang

Ontplooiing van de eigen stemmogelijkheden, waarbij ik in ga op jouw persoonlijke vragen en wensen. Kijk verder bij Klankconsult.

Erik